• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Najava konferencije “Održivi rast kroz razvoj biomase”

Najava konferencije “Održivi rast kroz razvoj biomase”

11. Mart 2015.

26. marta 2015. godine u Privrednoj komori Srbije biće održana konferencija pod nazivom “Održivi rast kroz razvoj biomase”. Ovu konferenciju organizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ambasada Finske u Beogradu, Privredna komora Srbije (PKS) i Stalna konferencija gradova i opština (SKOG) uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Ova konferencija, koja ima za cilj doprinos uspostavljanju saradnje između Finske i Srbije, kao i stvaranju uslova za ulaganje u projekte korišćenja biomase u energetske svrhe u Srbiji, okupiće značajne aktere u ovoj oblasti iz dvaju zemalja, omogućiti prezentacije primera dobre prakse i poslovne sastanke, i predstaviti rezultate i aktivnosti dva projekta vezana za korišćenje biomase koji se sprovode u Srbiji.

Konferencija se organizuje u okviru projekta “Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Ovaj projekat nastoji da smanji prepreke i ubrza razvoj tržišta biomase u Srbiji kroz podršku investicijama u 6 postrojenja koja koriste biomasu ili biogas za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne i energije i podsticaj razvoju 12 sličnih projekata. U okviru projekta biće sprovedene raznovrsne aktivnosti, poput uspostavljanja Jedinice za podršku projektima korišćenja biomase (JPP) u okviru Ministarstva rudarstva i energetike, unapređenja sposobnosti institucija, opština i lokalnih preduzetnika da razviju profitabilne projekte koji koriste energiju iz biomase, razvoja regulatornog okvira vezanog za korišćenje energije iz biomase, i brojne druge aktivnosti usmerene na stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj projekata korišćenja biomase.

Konferencija se organizuje kao deo posete finske privredne delegacije Srbiji koju predvodi Mati Antonen, zamenik ministra u Ministarstvu spoljnih poslova Finske. Ovo će doprineti uspostavljanju ekonomske i institucionalne saradnje između Finske i Srbije, a u cilju stvaranja uslova za ozbiljnije investicije u projekte korišćenja biomase u Republici Srbiji. Posebno je važna činjenica da će tokom konferencije biti održani sastanci između predstavnika firmi iz Srbije i Finske, što će im omogućiti direktan kontakt i pružiti priliku za saradnju.

Ovom prilikom biće predstavljena iskustva i aktivnosti u oblasti korišćenja biomase u Finskoj, što će učesnicima dati mogućnost da razmene svoja viđenja i iskustva, kao i da započnu saradnju u ovoj oblasti između Finske i Srbije. Finska je u svetskim okvirima poznata po izuzetnim rezultatima na polju korišćenja biomase za proizvodnju energije uz upotrebu efikasnih i ekološki održivih tehnologija. Ovakva praksa postoji usled bogatih potencijala ovog obnovljivog izvora energije i izuzetno dobro razvijenog regulatornog okvira na ovom polju.

Pored primera dobre prakse u oblasti korišćenja biomase u Finskoj, trenutnog stanja u Srbiji i gorepomenutog projekta koji je suorganizator konferencije, na skupu će biti predstavljen još jedan projekat koji se bavi biomasom – “Mapiranje lokalnih prostornih, infrastrukturnih, resursnih i logističkih preduslova za proizvodnju električne i/ili toplotne energije iz biomase u Sremskom okrugu”, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština uz podršku Ambasade Finske.

Konferencija će de održati u velikoj sali Privredne komore Srbije u Beogradu, u Resavskoj 13-15, sa početkom u 9:30 časova. Ovom prilikom će Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Irena Vojačkova Solorano, stalna predstavnica UNDP za Srbiju pozdraviti skup i otvoriti ga za govornike iz dve zemlje koji će učestvovati u dve sesije – “Pozitivno okruženje” i “Mogućnosti korišćenja biomase u poslovanju”.

Prijavni formular za učešće na konferenciji za bilateralne razgovore sa preduzećima iz Finske, detaljni program i pozivno pismosadrže sve dodatne informacije o konferenciji.