• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
U Čačku održana šesta prezentacija javnog poziva

U Čačku održana šesta prezentacija javnog poziva

29. juna 2015. godine održana je šesta prezentacija Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa. Prezentacija je organizovana u prostorijama Uprave Grada Čačka, a uz podršku Regionalne privredne komore Kraljeva i njene čačanske organizacione jedinice.

Skup je otvorio Dragan Nikolić, pomoćnik gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i zaštitu životne sredine grada Čačka, i tom prilikom pozdravio prisutne. Nakon pregleda koji je on dao, usledila je prezentacija javnog poziva, njegovih uslova, svrhe i tehničkih detalja.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike – Slobodan Cvetković, rukovodilac Grupe za održivo korišćenje prirodnih resursa i Predrag Milanovic, savetnik u odseku za obnovljive izvore energije, dali su prisutnima uvid u cilj ove inicijative i njene očekivane rezultate. Maja Matejić, portfolio menadžerka za energetiku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i menadžerka projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” najpre je predstavila detalje poziva, a zatim zajedno sa svojim kolegama iz ministarstva odgovarala na pojedinačna pitanja zainteresovanih privrednih društava, zadruga i fizičkih lica koja su prisustvovala ovom događaju.

Na skupu je bilo prisutno oko 25 učesnika, inače predstavnika javnog i privatnog sektora, koji su se upoznali sa ciljem, modelom, uslovima i rezultatima javnog poziva.

Poziv koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije kako bi pružilo podršku investitorima u izgradnji do osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa otvoren je do 15. oktobra 2015. godine,. Bespovratna finansijska sredstava za realizaciju poziva u isnosu od 1,6 miliona USD obezbeđuju Globalni fond za životnu sredinu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”.

Kompletna dokumentacija i informacije o javnom pozivu nalaze se na internet prezentacijama Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije http://mre.gov.rs/energetska-efikasnost-obnovljivi-izvori-biomasa.php) i na sajtu projekta (http://biomasa.undp.org.rs/?p=1065).