• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Privredna komora Srbije potpisali sporazum o dodeli granta za uspostavljanje veb portala za obnovljive izvore energije i platforme za elektronsku trgovinu biomasom

1. jula 2015. godine u prostorijama Privredne komore Srbije potpisan je Sporazum o dodeli granta za razvoj i uspostavljanje veb portala za obnovljive izvore energije (VPB), kao i onlajn platforme za trgovinu biomasom (OPTB) i platforme za e-trgovinu biomasom (PetB) između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Privredne komore Srbije. Sporazum su potpisali stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Irena Vojačkova Solorano i direktor Provredne komore Srbije, Marko Čadež. Pokretanjem ove platforme izaći će se u susret potrebama kupaca i prodavaca biomase, biće uspostavljeni standardi, olakšana trgovina i objedinjena ponuda.

VBP će biti kreiran kao dinamični informacioni portal na kom će biti objavljivane vesti u vezi sa obnovljivim izvorima energije, digitalne publikacije, ali i reklame i oglasi ponuđača usluga iz oblasti obnovljive energije, kao i opreme i mehanizacije.

OPTB je softverski program koji se koristi za onlajn trgovinu biomasom (pravljenje ponuda, porudžbina, prihvatanje ponuda, zaključivanje dogovora, preciziranje isporuke, itd.), dok je PetB program koji se koristi za elekrtonsku trgovinu, tj. za zaključivanje poslovnih aranžmana i obavljanje finansijskih transakcija za trgovinu biomasom putem internet, kao i druge poslove vezane za biomasu poput arbitraže, kontrole količine i kvaliteta biomase po zahtevu trgovca, itd.

Ovaj portal i platforme omogućiće kupcima biomase da obezbede pouzdanije snabdevanje, a prodavcima da pristupe širem tržištu i lakše reše pitanje neprodatih zaliha.

Tokom razvoja VBP, zajedno sa OPTB i PetB, biće realizovan niz aktivnosti koje će se odvijati u tri faze. Svaka nova faza podrazumevaće unapređenje prethodne, a aktivnosti će uključiti kreiranje idejnog rešenja, detaljno dizajniranje, testiranje, informisanje potencijalnih korisnika, uspostavljanje PetB i njeno integrisanje sa VBP nakon što se u Srbiji u potpunosti uspostavi pravni okvir za e-poslovanje, što se očekuje do marta 2016. godine.

Ovaj poduhvat može se smatrati i regionalnom inicijativom. Iako će primarni jezik VBP biti srpski, najmanje 30% njegovog sadržaja biće dostupno na engleskom, a jezici platformi biće srpski i engleski. Što se tiče područja koje će njima biti pokriveno, ono neće biti ograničeno na Srbiju, već će dobavljači biomase iz susednih zemalja, poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, itd. biti podstaknuti da ih koriste.

Očekuje se da će uspostavljanje funkcionalnog veb portal i platformi za trgovinu trajati do 30. novembra 2017. godine.

Uspostavljanje ovog portal i platformi finansiraju Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF) i UNDP kroz projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“ koji se realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.