• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Uputstvo za prijavljivanje na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa dostupno za zainteresovane investitore

Kako se bliži 15. oktobar 2015, što je rok za prijavu na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije objavilo je Tehničko uputstvo za sve investitore zainteresovane za prijavljivanje.

Uputstvo je pripremljeno kako bi kandidatima pomoglo da popune formulare Javnog poziva, dalo smernice za adekvatnu pripremu i uskladilo podatke sa dokumentacijom poziva, a sve u cilju evaluacije aplikacija na najefikasniji način.

Ovim dokumentom obuhvaćeni su svi delovi aplikacije, a on nudi objašnjenja za jednostavna, obavezna polja, poput podataka o aplikantu, ali i daje niz preporuka i nekolicinu tabela sa referentnim tehničkim podacima koji treba da ukažu na očekivane vrednosti u procesu ocenjivanja aplikacije.

Poziv za dodelu bespovratnih sredstava raspisan je 8. maja i traje do 15. oktobra 2015. godine. Otvoren je za sve firme, privredna društava, zadruge i fizičkih lica registrovana za obavljanje privrednih aktivnosti (preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva).

Poziv predstavlja zajednički poduhvat Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) da kroz projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” podrže investitore da pokrenu do osam postrojenja na biomasu ili biogas.

Bespovratna finansijska sredstava za realizaciju poziva u isnosu od 1,6 miliona USD obezbeđuju Globalni fond za životnu sredinu i UNDP. Pojedinačni grantovi po projektu iznosiće do 15% njegove investicione vrednosti, ili najviše 266.000 USD, pod uslovom da ukupna vrednost projektne ivnvesticije premašuje 1.200.000 USD.

Tehničko uputstvo za prijavu na poziv može se naći na internet prezentaciji Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije ( http://www.mre.gov.rs/doc/efikasnost-izvori/javni%20poziv%20Biomasa/06%20Tehnicko%20uputstvo09.09.pdf).