• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Sastanak stručnjaka iz Evrope i ZND o klimatskim promenama oržan u Istanbulu

Sastanak stručnjaka iz Evrope i ZND o klimatskim promenama oržan u Istanbulu

Stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine i energetike iz Evrope i Zajednice nezavisnih država (ZND) sastali su se na godišnjem sastanku u Istanbulu oodržanom od 7. do 9. septembra 2015. godine, kako bi predstavili svoja postignuća i razmenili iskustva. Ovaj događaj, u kom je projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” uzeo učešće, takođe je bio prilika da nacionalne kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokažu svoje rezultate na polju razvoja sa niskim emisijama otpornog na klimatske promene, ali i da steknu znanja o najnovijim dešavanjima i konkretnim primerima prikupljanja sredstava iz Zelenog klimatskog fonda (ZKF).

Sastanku su prisustvovali stručnjaci i predstavnici međunarodnih organizacija iz Albanije, Azerbejdžana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Centrale Azije (Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana), Crne Gore, Hrvatske, Gruzije, Jermenije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Srbije i Ukrajine.

Fokus prvog dana ovog skupa bila je uloga UNDP-a u Globalnom klimatskom kontekstu, kao bavljenje klimatskim promenama zajedno sa privatnim sektorom, i podsticaj nacionalnih kancelarija da se upuste u drugačije i nove mehanizme finansiranja I primene pristupe koji umanjuju rizike.

Drugoga dana rad je započeo regionalnim pregledom o ZKF i uključio interaktivne sesije o projektnom razvoju, da bi se zatim fokusirao na prilagođavanje klimatskim promenama i smanjenje rizika od nepogoda, kada su predstavljene različite nacionalne inicijative.

Poslednji, treći, dan skupa započeo je upoznavanjem učesnika sa Globalnim timom za energetiku i korporativnom politikom UNDP-a o održivoj energiji. Nakon što su predstavljene Globalna energetska baza podataka za 2015. i detaljni statistički podaci o energetskim troškovima UNDP-a tokom prethodnih godina, učesnici su se kroz trening o Tviteru bavili ulogom društvenih medija.

Tokom ovog sastanka, menadžer projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”, Maja Matejić, predstavila je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa kao svojevrsni doprinos podsticanju privatnog sektora da investira u energetske projekte u Srbiji. Ova inicijativa skrenula je značajnu pažnju svih učesnika koji su pokazali veliko interesovanje za repliciranje ove prakse u svojim zemljama kroz nacionalne kancelarije UNDP-a. Ovo je dodatno potvrđeno tokom bilateralnih sastanaka koji su učesnicima pružili priliku da se upoznaju i razmene dobre prakse.

Kancelariju UNDP-a u Srbiji reprezentovao je takođe i portfolio menadžer za klimatske promene, Miroslav Tadić, koji je prikazao koncept novog projekta pod nazivom „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.