• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Ministarstvo rudarstva i energetike sklopilo šest ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa

Ministarstvo rudarstva i energetike sklopilo šest ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa

 13. novembra 2015. godine u Ministarstvu rudarstva i energetike potpisani su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za podršku izgradnji 6 novih postrojenja u Srbiji za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase, odnosno biogasa. Ugovore o dodeli ukupno 1,6 miliona dolara potpisao je ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, istakavši stratešku opredeljenost Vlade za podizanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije u Srbiji.

Izgradnjom novih postrojenja Srbija će dobiti ukupno 6,32 MW instalisane električne snage postrojenja koja koriste obnovljive i lokalno dostupne izvore energije, pri čemu je ukupna vrednost ovih investicija 22,6 miliona američkih dolara.

Sredstva za podršku investicijama u ova energetska postrojenja obezbeđena su u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije.

Zajednička desetočlana komisija predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz tehničku podršku i učešće stručnjaka UNDP-a, vrednovala je predloge projekata podnete na javnom konkursu prema kriterijumima ekološke prihvatljivosti predviđenih goriva za postrojenje, razvijenosti podučja u koje se ulaže, savremenosti primenjene tehnologije, efikasnosti i ekonomičnosti postrojenja i punog iskorišćenja njegovih tehničkih potencijala.

Bespovratna sredstva dodeljena su u iznosu od 15% ukupne investicione vrednosti svakog od 6 pojedinačnih projekata, odnosno u maksimalnom iznosu od 275 000 dolara, pri čemu je ukupna investiciona vrednost pojedinačnih projekata veća od 1,2 miliona američkih dolara.

Potpisanim ugovorima predviđena je isplata 30% od ukupnog iznosa dodeljenih sredstava, dok će preostalih 70% biti plaćeno nakon realizacije ukupne investicije i priključenja postrojenja na distributivnu mrežu. Ugovori su potpisani sa preduzećima FORKOM d.o.o. Beograd, BGS GAMA BP d.o.o. Bač, BGS ALPHA BP d.o.o. Bač, BGS BETA d.o.o. Bač, BIOGAS ENERGY d.o.o. Alibunar i BIOELEKTRA d.o.o. Botoš, Zrenjanin.

Ovim povodom ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić obratio se medijima i istakao da je projekat važan jer je deo izgradnje novih energetskih objekata u Srbiji, kao i zbog promocije biomase i biogasa, koji su značajan resurs naše zemlje i poručio da je vlada strateški opredeljena za podizanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije u Srbji. Antić je naglasio da je realizacija ovih investicija značajan doprinos stabilnosti energetskog sistema i unapređenju održivog korišćenja energije kroz diversifikaciju njenih izvora i razvoja tržišta biomase za njeno veće korišćenje u Srbiji za dobijanje energije.

Portfolio menadžerka za energetiku UNDP-a, Maja Matejić, je u izjavi medijima naglasila da je UNDP ostvario izuzetnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i da je taj projekat dobar primer odlične međusektorske saradnje, s obzirom da je u njegovu realizaciju uključeno i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Takođe, istakla je da saradnja sa Ministarstvom rudarstva i energetike ide uzlaznom linijom jer je nedavno zajednički pripremljen veliki projekat u oblasti energetske efikasnosti čije je finansiranje u iznosu od 2,5 miliona američkih dolara takođe odobrio Globalni fond za životnu sredinu. Ukupna vrednost budućeg projekta, koji se odnosi na implementaciju zakona o efikasnom korišćenju energije na lokalnom nivou, iznosiće oko 20 miliona američkih dolara. Na ovaj način, zahvaljujući saradnji između UNDP i Ministarstva rudarstva i energetike Srbija je uspela da povuče značajna sredstva iz Globalnog fonda za životnu sredinu.