• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Pušteno u rad biogasno postrojenje u Botošu

Pušteno u rad biogasno postrojenje u Botošu

4. oktobra 2016. godine u banatskom selu Botoš, pored Zrenjanina, svečano je pušteno u rad biogasno postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Postrojenje je u vlasništvu kompanije “Biolektra doo”. Izgradnja postrojenja je pomognuta dodelom bespovratnih sredstava a na osnovu javnog poziva koji je prošle godine sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa UNDP. Sredstva za podsticaj obezbedio je Globalni fond za životnu sredinu (GEF) u okviru UNDP Projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“. U konkretnom slučaju, ukupna vrednost podsticaja iznosila je 15% investicione vrednosti postrojenja, odnosno 275.000 USD. Postrojenje ima instalisano 0,6 MW električne i 0,6 MW toplotne snage. Za proizvodnju biogasa primenjena je tehnologija holandske firme Host. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije iznosi 5.000 MWh. Predviđene su i naredne dve faze izgradnje elektrane kada će biti dodata još dva postrojenja istog kapaciteta. Nakon realizacije treće faze elektrana će imati ukupnu snagu od 1.8 MWe. Ukupna vrednost investicije u ovo postrojenje iznosi 2.37 miliona USD.

Elektrana radi integrisano sa preduzećem “Mladost doo” iz Botoša koje obrađuje oko 1000 ha zemlje a zahvaljujući primeni savremenih agrotehničkih rešenja kao što je zalivni sistem na većem delu površine ostvaruje se i druga setva godišnje. Sirovinu za rad postrojenja čine ostaci šećerne repe, otpad od proizvodnje šećera i kukuruzna silaža u ukupnoj količini od 12.000 t godišnje. Time se, bez narušavanja postojećeg materijalnog bilansa poljoprivredne proizvodnje, obezbeđuje različita silaža, čime se stvara trajna i sigurna sirovinska baza za kontinualni rad elektrane. Postrojenje će imati visok stepen iskorišćenja jer će se niskotemperaturska toplota iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem koristiti kako za sam proces fermentacije, tako i u staklenicima čija izgradnja je u toku.

Ministar rudarstva i energetike republike Srbije, gospodin Aleksandar Antić svečano je pustio u rad novo postrojenje. Tom prilikom obratio se prisutnima i naglasio da će Srbija nastaviti da ulaže u zelenu energiju:

„Ovaj veoma značajan projekat predstavlja smernicu i primer u kom pravcu Srbija treba da razvija energetski sektor, ali i kakav odnos naša država i društvo treba da imaju prema resursima koji su nam na raspolaganju. Nemamo prirodne zalihe gasa ili nafte, ali imamo kvalitetno zemljište i vredne i pametne ljude, što je navažnije. Taj kapital treba da upotrebimo uz pomoć najsavremenije tehnologije i iskoristimo izvore obnovljive energije“.

Svečanosti su pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike prisustvovali i Nj.E. Hendrik G.K. van den Dol (Hendrik G.C. van den Dool), ambasador Kraljevine Holandije, Maja Matejić, predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke, holandski partneri i brojne druge zvanice.

Ovom prilikom, gospodin Branislav Pomoriški, direktor „Bioelektra doo“ istakao je:

Mereno prema poslovnom potencijalu koji nose postrojenja na bazi biomase, mi smo vеома ozbiljan energetski objekat, jer zahvaljujući svojim sekundarnim proizvodima, otvaramo perspektivu za brz i direktan boljitak mnogobrojnim kooperantima i široj lokalnoj zajednici. Naš primarni proizvod je zelena sinergija sela i mi smo na to ponosni“.