• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Održana promocija web portala „Zelena energija“

Održana promocija web portala „Zelena energija“

U ponedeljak, 10. aprila u velikoj sali Privredne komore Srbije održana je svečana promocija web portala „Zelena energija”. Web portal „Zelena energija” realizovan je u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” koji se finansira sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) na kome Privredna komora Srbije učestvuje kao partner, a koji realizuje Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.


Promociji su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija Republike Srbije, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, brojnih međunarodnih organizacija i privrednici, kao i predstavnici stručne javnosti i mediji.

Potpredsednik Privredne komore Srbije, gospodin Miroslav Miletić, svečano je pustio portal u rad i tom prilikom istakao da je portal inovativna internet platforma jedinstvena u ovom delu Evrope, a koja ima za cilj da podstakne tržište proizvoda i usluga u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Kao takav, portal je još jedan u nizu digitalnih elektronskih servisa Provredne komore.

Predstavnik UNDP u Srbiji, gospodin Žarko Petrović istakao je da UNDP snažno podržava Srbiju u dostizanju cilja od 27% energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji na koji se obavezala kao članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope. UNDP kao razvojna agencija sa velikim iskustvom u ovoj oblasti daje svoj konkretan doprinos kroz projekte koje trenutno implementira u Srbiji u saradnji sa nadležnim institucijama.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike i nacionalni direktor projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”, profesor doktor Miloš Banjac prikazao je dosadašnje rezultate projekta i objasnio svrhu, koncept i funkcije portala „Zelena energija“ i aplikacije za e-trgovinu biomasom.

Web-portal „Zelena energija“ predstavlja dinamični, vertikalno organizovani informacioni portal namenjen za informisanje stručne i šire javnosti o svim temama u vezi sa obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću, oglašavanje kompanija i preduzetnika koji posluju u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i e-trgovinu različitim vrstama biomase. Poseban značaj ima aplikacija za e-trgovinu biomasom koja će odgovoriti na brojne potrebe kupaca, odnosno ponuđača biomase u Srbiji i regionu, kao što su: povećanje ponude i potražnje, unificiranje ponude i potražnje (po vrstama, tipovima, sortimentima, pakovanju itd.), standardizacija kvaliteta ponude i potražnje, veća brzina kupovine/prodaje, smanjenje potreba za zalihama i stvaranje konkurentnog tržišta uz mogućnost izbora između različitih ponuđača, odnosno kupaca u zemlji i regionu. Pristup portalu imaju sve zainteresovane strane dok je za pristup aplikaciji za e-trgovinu neophodna registracija. Aplikacija, odnosno specijalni softver za e-trgovinu omogućava iznošenje ponuda i porudžbina, prihvatanje ponuda, zaključivanje kupovine, preciziranje isporuke, itd. Ulogu organizatora tržišta imaće Privredna komora Srbije.