• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Poseta studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu biogasnoj elektrani u Ilandži

Poseta studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu biogasnoj elektrani u Ilandži

U utorak, 31. oktobra 2017. godine studenti završne godine grupe za motore i grupe za termotehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu boravili su u jednodnevnoj stručnoj poseti bioelektrani kompanije Biogasenergy koja se nalazi u mestu Ilandža kod Alibunara. Studenti su obišli novootvoreno biogasno postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije čija izgradnja je podržana sredstvima UNDP/GEF projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”. U ime kompanije „Biogasenergy“ studente je pozdravio direktor Danko Vuković.

Poseta je obuhvatila praktičnu nastavu prilikom koje su studenti mogli da vide kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije o čemu su do sada stekli samo teorijska znanja. Takođe, studenti su mogli uživo da upoznaju celokupan proces proizvodnje energije iz biogasa, počev od prikupljanja i skladištenja sirovine, preko pripreme i fermentacije pa do sagorevanja biogasa u motorima i proizvodnje električne i toplotne energije.

Predavanje sa praktičnim prikazom o tehnologiji proizvodnje biogasa održao je Dragoslav Arežina a predavanje o specifičnostima rada gasnih motora održao je profesor Dragan Knežević. Poseti se pridružio i pomoćnik ministra rudarstva i energetike i nacionalni direktor UNDP/GEF projekta, prof. Miloš Banjac koji je održao predavanje o političkom i zakonodavnom okviru, kao i nacionalnim ciljevima u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, nakon čega su studenti stekli širu sliku o značaju ovakvih objekata.

Ovo je prva u nizu edukativnih poseta koja je planirana za studente tehničkih fakulteta univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.