• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Predstavljene mere IPARD II programa Republike Srbije u regionalnim privrednim komorama

Predstavljene mere IPARD II programa Republike Srbije u regionalnim privrednim komorama

UNDP Projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” u saradnji sa Sektorom za poljoprivredu Privredne komore Srbije organizovao je u periodu januar-mart, 2018. godine 15 predavanja u regionalnim privrednim komorama sa temom “Predstavljanje mera IPARD II programa Republike Srbije”. Predavači su bili Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivredu: Zoran Janjatović pomoćnik ministra za poljoprivredu, Branislav Veljković i Slobodan Živanović.

IPARD II Program EU u iznosu od 175 miliona EUR.je instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014. do 2020. godine Namenjen je za podizanje konkurentnosti i dostizanje evropskih standarda (u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diversifikacije ruralne ekonomije). Program je odobren od EU i od strane Republike Srbije i realizuje se preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Uprave za agrarna plaćanja. Kroz program se može podržati i uspostavljanje podizvođačkih grupa, ruralna infrastruktura, obuka, uključujući i savetodavne službe, agro-ekološke sheme, kao i lokalne inicijative.

Zemlje kandidati za članstvo u EU se kroz ovaj program pripremaju za korišćenje sredstava iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). To je prva pomoć ove vrste koja je namenjena direktno korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima – pravnim i fizičkim licima. Do sada su akreditovane dve mere iz ovog programa, Mera 1 koja se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju i Mera 3 koja se odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda. Ministarstvo planira da do kraja ove godine akredituje i Meru 7-ruralni turizam. Do sada su raspisana dva konkursa za Meru 1 ovog programa: Javni poziv za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno kupovinu nove opreme i mehanizacije i Javni poziv za kupovinu novih traktora. Po ovim pozivima pristiglo je oko 100 odnosno 300 prijava, koje su u prvoj fazi provere. Očekuje se da će prvi poziv za Meru 3 biti raspisan u drugoj polovini marta, i on će se odnositi na nabavku opreme. Konkursi za izgradnju i renoviranje objekata za obe mere biće raspisani u toku leta.

Na predavanju su detaljno predstavljeni svi elementi programa, uslovi, rokovi, ograničenja, potrebna dokumentacija, procedure, kao i način kontrole sprovođenja celokupnog procesa.

U drugom delu prezentacije, predstavnici UNDP Dragan Stefanović, Vesna Gajić i Lazar Divjak predstavljali su UNDP Projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“ koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prikazan je i film na temu razvoja tržišta biomase i izgradnje biogasnih postrojenja u Srbiji. Izgradnja biogasnih postrojenja i postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije spadaju u mere koje će biti podržane IPARD programom pa su prisutni kroz prezentaciju UNDP Projekta mogli da dobiju informacije o korišćenju biomase za proizvodnju energije na poljoprivrednim gazdinstvima.

Prezentacije su održane prema sledećem rasporedu:

RPKLokacijaDatum
1ValjevoValjevo23. januar
2UžiceUžice24. januar
3NišNiš25. januar
4LeskovacLeskovac26. januar
5SomborSubotica29. januar
Subotica
6Sremska MitrovicaSremska Mitrovica30. januar
7BeogradBeograd1. februar
Pančevo
Požarevac
8ZaječarZaječar5. februar
9KraljevoKraljevo27. februar
Kruševac
Kragujevac
10Novi SadNovi Sad28. februar
Zrenjanin
Kikinda
11PožarevacPožarevac27. februar
12KikindaNovi Sad28. februar
Novi Sad
Zrenjanin
13KraljevoKraljevo2. mart
Kragujevac
14SomborSombor5. mart
15KruševacKruševac7. mart


Prezentacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezentacija