• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Studenti Univerziteta u Novom Sadu posetili elektrane na biogas u Baču

Studenti Univerziteta u Novom Sadu posetili elektrane na biogas u Baču

U četvrtak, 26. aprila 2018. godine studenti završne godine Departmana za energetiku i procesnu tehniku Fakulteta tehničkih nauka i Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu posetili su elektrane na biogas u Baču, koje su u vlasništvu kompanija kompanija BGS Alfa, BGS Beta i BGS Gama. Studenti su obišli tri postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz biogasa čija izgradnja je podržana sredstvima UNDP/GEF projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”. U ime vlasnika postrojenja studente su pozdravili Miroslav Dian, Marian Holubek i Ana Gašparovska.

Poseta je obuhvatila praktičnu nastavu prilikom koje su studenti mogli da vide kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije o čemu su do sada stekli samo teorijska znanja. Vodič kroz proizvodni proces bio je glavni tehnolog Miroslav Dian. Studenti su mogli uživo da upoznaju celokupan proces proizvodnje energije iz biogasa, počev od prikupljanja i skladištenja sirovine, preko pripreme i fermentacije pa do sagorevanja biogasa u motorima i proizvodnje električne i toplotne energije. Takođe, studenti su imali priliku da obiđu buduću fabriku agro-peleta koja je u izgradnji a koja će u procesu proizvodnje koristiti toplotu iz tri biogasna postrojenja.

Predavanje sa praktičnim prikazom o tehnologiji proizvodnje biogasa održao je prof. dr Todor Janjić a predavanje o specifičnostima rada gasnih motora održao je prof. dr Dragan Knežević. Poseti se pridružio i pomoćnik ministra rudarstva i energetike i nacionalni direktor UNDP/GEF projekta, prof. Miloš Banjac koji je održao predavanje o političkom i zakonodavnom okviru, kao i nacionalnim ciljevima u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, nakon čega su studenti stekli širu sliku o značaju ovakvih objekata.

Ovo je druga u nizu edukativnih poseta koja je planirana za studente tehničkih fakulteta univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.