• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Radionice za pripremu i finansiranje projekata korišćenja obnovljivih izvora energije u poljoprivredi

Radionice za pripremu i finansiranje projekata korišćenja obnovljivih izvora energije u poljoprivredi

Radi jačanja kapaciteta poljoprivrednika uključenih ili zainteresovanih za IPARD program, UNDP Projekat je organizovao jednodnevne radionice za vlasnike poljoprivrednih gazdinstava i predstavnike poljoprivrednih savetodavnih službi i lokalnih samouprava koje gravitiraju  Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Rumi, Kruševcu i Nišu. Radionice su održane u periodu od 20. maja do 5. juna 2018. Tema radionica je bila „Priprema i finansiranje projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gazdinstvima“.

Radionice su realizovali projektni tim UNDP i stručnjaci konsultantske kuće „Energy saving group“. Fokus radionice bio je na projektima korišćenja biomase i solarne energije u poljoprivredi. Tema je obrađena kroz  sledeća poglavlja: nacionalna politika i zakonodavni okvir u oblasti obnovljivih izvora energije, tehnološka rešenja za proizvodnju energije u poljoprivredi, troškovi projekta, koraci u razvoju projekata i ugovaranje poslova, obezbeđenje finansiranja (fondovi, krediti i sl.) i tehničko i finansijsko upravljanje projektima.

Posebna pažnja bila je posvećena mogućnosti korišćenja IPARD II Programa Evropske unije. To je Instrument za pretpristupnu pomoć Srbiji u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014. do 2020. godine namenjen dostizanju evropskih standarda u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diversifikacije ruralne ekonomije, kao i podizanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

Program se sprovodi kroz dodelu bespovratnih sredstava za podršku i uspostavljanju podizvođačkih grupa, ruralne infrastrukture, obuke, uključujući i savetodavne službe, agro-ekološke sheme, kao i lokalne inicijative. U okviru programa na raspolaganju su i podsticaji za ulaganja u korišćenje obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gazdinstvima.