• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Stalna predstavnica UNDP posetila biogasno postrojenje u Botošu

Stalna predstavnica UNDP posetila biogasno postrojenje u Botošu

Gospođa Francine Pickup koja je nedavno preuzela dužnost stalne predstavnice UNDP u Srbiji, posetila je 9. avgusta 2019. godine biogasno postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Botošu, pored Zrenjanina. Postrojenje je u vlasništvu kompanije „Biolektra doo”. Izgradnja postrojenja pomognuta je dodelom bespovratnih sredstava a na osnovu javnog poziva koji je 2015. godine sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa UNDP.

Sredstva za podsticaj obezbedio je Globalni fond za životnu sredinu (GEF) kroz UNDP Projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“. U konkretnom slučaju, ukupna vrednost podsticaja iznosila je 15% investicione vrednosti postrojenja, odnosno 275.000 USD. Postrojenje ima instalisano 0,6 MW električne i 0,6 MW toplotne snage. Ukupna vrednost investicije u ovo postrojenje iznosi 2,37 miliona USD.

Stalna predstavnica UNDP obišla je postrojenje u pratnji vlasnika, Branislava i Zorana Pomoriškog, koji su joj prikazali sve detalje tehnološkog procesa, počev od prikupljanja i skladištenja sirovine, preko pripreme i fermentacije biomase, do sagorevanja biogasa u motoru i proizvodnje električne i toplotne energije. Nakon obilaska postrojenja stalna predstavnica UNDP razgovarala je sa menadžmentom kompanije koje ju je informisalo o toku izgradnje, problemima i barijerama sa kojima su se susretali i značaju ovakvih postrojenja za lokalnu i širu društvenu zajednicu. Posebno je istaknuto da ovakva postrojenja značajno doprinose lokalnoj ekonomiji i zapošljavanju, kvalitetu rada lokalne elektro-distributivne i smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu prvenstveno kroz korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje zagađenja od otpada iz poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Nakon posete biogasnom postrojenju u Botošu, Stalna predstavnica UNDP sastala se sa predstavnicima udruženja Biogas Lidijom Carević i Goranom Knezević kao i predstavnikom firme „Forkom doo“iz Beograda, Ivanom Radovićem. Predstavnici udruženja upoznali su Stalnu predstavnicu UNDP sa misijom i ciljevima udruženja, tekućim aktivnostima i daljim planovima udruženja. U svom izlaganju istakli su važnost podrške UNDP-a razvoju ovog sektora u Srbiji. Predstavnik firme „Forkom doo“, u čijem je vlasništvu biogasno CHP postrojenje u Aleksincu a čija izgradnja je takođe podržana od strane UNDP projekta u iznosu od 222.000 USD,  informisao je Stalnu predstavnicu o specifičnim problemima sa kojima se ova kompanija susretala tokom izgradnje i puštanja u rad postrojenja, kao i o brojnim koristima koje je ovo postrojenje donelo devastiranom selu Gornje Suhotno.