• DSC_1270
  • DSC_1310
  • http://wowslider.com/
  • DSC_1336
1 2 3 4 5 6 DSC_12707 DSC_13108 DSC_13249 DSC_133610
wow slider by WOWSlider.com v8.6
Predstavljen javni poziv u PKS

Predstavljen javni poziv u PKS

18. Maj 2015.

Preuzmite prezentacije

U ponedeljak, 18. maja 2015. godine u prostorijama Privredne komore Srbije, održana je prva prezentacija Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa.

Ovaj poziv, koji je otvoren od 8. maja do 15. oktobra 2015. godine, raspisalo je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije kako bi pružilo podršku investitorima u izgradnji do osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa. Bespovratna finansijska sredstava za realizaciju poziva u ukupnom isnosu od 1,6 miliona USD obezbeđuju Globalni fond za životnu sredinu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat “Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”. Pojedinačne donacije po projektu iznosiće 15% od investicione vrednosti projekta, odnosno maksimalno 266.000 USD, pod uslovom da je ukupna investiciona vrednost projekta veća od 1.200.

Prezentaciji poziva, na koji se mogu prijaviti privredna društva, zadruge ili fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost (preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva) koji ispunjavaju uslove konkursa, prisustvovali su predstavnici privatnog sektora, potencijalni investitori, kao i predstavnici komercijalnih banaka koje su zainteresovane da kreditiraju ovakve projekte. Njih su sa svrhom, uslovima i detaljima poziva upoznali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, UNDP-a, projekta “Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” i Privredne komore Srbije. Nakon prezentacije, zainteresovani investitori imali su mogućnost da diskutuju sa predstavnicima institucija i komercijalnih banaka o svim elementima javnog poziva i mogućnosti koje on nudi.

Kompletna dokumentacija i informacije o Javnom pozivu mogu se naći na internet prezentacijama Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije ( http://www.mre.gov.rs/energetska-efikasnost-obnovljivi-izvori.php#a54 ) i projekta “Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” (http://biomasa.undp.org.rs ).

Projekat “Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji” sprovodi se u okviru međunarodne saradnje Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Cilj projekta je unapređenje održivog korišćenja energije kroz diversifikaciju njenih izvora i razvoj tržišta biomase za korišćenje u energetske svrhe u Republici Srbiji.

Kontakt osobe za više informacija o projektu:

Rastislav Kragić, Savetnik

Odsek za obnovljive izvore energije

Ministarstvo rudarstva i energetike

e-mail: rastislav.kragic@ mre.gov.rs

http:// www.mre.gov.rs

Maja Matejić, Portfolio menadžer za energetiku

Program Ujedinjenih nacija za razvoj

e-mail: maja.matejic@undp.org

www.undp.org.rs

http:// biomasa.undp.org.rs